Mediatraining voor schrijvers

Ontdek jouw unieke verhaal

Eendaagse mediatraining voor schrijvers

Niet iedere auteur praat van nature makkelijk over zijn of haar werk. Maar je kunt het leren en er zelfs plezier in krijgen! Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor de eendaagse Mediatraining voor schrijvers, in samenwerking met de NVJ|Media Academy. Op woensdag 25 april 2018 van 10 tot 16 uur, Lauriergracht 116 in Amsterdam.

In deze praktische training leer je hoe je in interviews je boek op een aansprekende manier over het voetlicht kunt brengen, en kunt vertellen over wat jou als schrijver drijft, zonder dat je jezelf anders hoeft voor te doen dan je bent. Je komt te weten hoe interviewers werken, waar ze naar op zoek zijn én dat het niet zo moeilijk is om jouw verhaal daarop te laten aansluiten.

  • Hoe bereid je je voor op een interview?
  • Waar is een journalist naar op zoek tijdens een interview?
  • Wat zijn ‘lastige vragen’, en hoe ga je ermee om?
  • Tips voor een live-interview op radio en tv.
Programma

De eerste helft van de dag bestaat uit een inleiding en praktische oefeningen in het vertellen van jouw verhaal als schrijver. Je leert de essentie van jouw boek pakkend te verwoorden. Na de lunch interviewt de docent enkele deelnemers over hun boek en bespreken we samen het resultaat.

Zo ontdek je in een veilige en ontspannen omgeving hoe je goed beslagen ten ijs kunt komen en met plezier over je boek kunt praten.

We gaan daarnaast dieper in op de beperkingen en mogelijkheden van een (live-)radio- en tv-interview, met eventueel audio- en beeldmateriaal van de deelnemers.

Er is veel ruimte voor persoonlijke ervaringen en individuele vragen.

Na deze training:
  • Weet je wat journalisten/interviewers beweegt en hoe ze te werk gaan.
  • Weet je wat jouw unieke verhaal is en hoe je dat kunt inzetten.
  • Voel je je zekerder en zie je perscontacten vooral als een kans.
  • Kun je beter omgaan met kritische vragen van journalisten en slechte recensies.
Docent

Rineke van Houten heeft als ervaren journalist én auteur beide rollen in de vingers. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Correspondent. In september 2017 verscheen van haar hand de biografie Dichter van de droge naald (Arbeiderspers) en in 2013 de bundel De laatste paling (Oostenwind, samen met collega Annemarie Geleijnse).

Datum en locatie

Woensdag 25 april 2018 van 10 tot 16 uur, Lauriergracht 116 in Amsterdam. Een sfeervolle locatie midden in de Jordaan en goed te bereiken met tram 13 en 17 vanaf Centraal Station. Of een OV-fiets natuurlijk. Schikt de datum je niet? Laat weten dat je geïnteresseerd bent, zodat ik je kan uitnodigen voor de eerstvolgende keer.

Kosten en aanmelden

Het gaat om een pilot. Daarom betaal je slechts 25 euro, inclusief koffie, thee, lunch en een handout met de belangrijkste punten en leestips.

Heb je belangstelling? Stuur een mail naar rineke@rinekevanhouten.nl of bel 06 55792892. Natuurlijk ook als je meer wilt weten. Wacht niet te lang: het maximum aantal deelnemers is acht.