Mediatraining voor schrijvers

Ontdek jouw unieke verhaal

Je boek eindelijk (bijna) af? Je hebt er veel van jezelf ingestopt en straks is het te koop. Je hoopt op veel publiciteit, maar vindt het tegelijkertijd best eng in de openbaarheid te treden.

Niet iedere auteur praat van nature makkelijk over zijn of haar werk. Maar je kunt het leren en er zelfs plezier in krijgen! Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor mijn eendaagse Mediatraining voor schrijvers, in samenwerking met de NVJ Academy.

De eerstvolgende training is begin volgend jaar. Laat me weten of je belangstelling hebt!

illustratie Jenneke ter Horst

In deze praktische training leer je hoe je in interviews je boek op een aansprekende manier over het voetlicht kunt brengen, en kunt vertellen over wat jou als schrijver drijft, zonder dat je jezelf anders hoeft voor te doen dan je bent. Je komt te weten hoe interviewers werken, waar ze naar op zoek zijn én dat het niet zo moeilijk is om jouw verhaal daarop te laten aansluiten.

De training is ook bedoeld voor journalisten die een boek schrijven. Zij weten weliswaar hoe te interviewen, maar ontdekken hoe je aan de andere kant van de microfoon je boek tot zijn recht kunt laten komen. Na deze training:

  • Weet je wat jouw unieke verhaal is en hoe je dat kunt inzetten.
  • Voel je je zekerder en zie je perscontacten vooral als een kans.
  • Kun je beter omgaan met kritische vragen van journalisten en lezers.
Programma

De eerste helft van de dag bestaat uit een inleiding en praktische oefeningen in het vertellen van jouw verhaal als schrijver. Je leert de essentie van jouw boek pakkend te verwoorden. Na de lunch interviewt de docent enkele deelnemers over hun boek en bespreken we samen het resultaat.

Zo ontdek je in een veilige en ontspannen omgeving hoe je goed beslagen ten ijs kunt komen en met plezier over je boek kunt praten.

We gaan daarnaast dieper in op de beperkingen en mogelijkheden van een (live-)radio- en tv-interview, met eventueel audio- en beeldmateriaal van de deelnemers. Tot slot krijg je tips hoe je zelf publiciteit kunt genereren.

Er is veel ruimte voor persoonlijke ervaringen en individuele vragen.

Trainer

Als ervaren journalist én auteur heb ik beide rollen in de vingers. Ik schrijf onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Correspondent. In september 2017 verscheen van mijn hand de biografie Dichter van de droge naald (Arbeiderspers) en in 2013 de bundel De laatste paling (Oostenwind, samen met collega Annemarie Geleijnse).

Datum en locatie

Johannes Vermeerstraat Amsterdam. Laat weten of je geïnteresseerd bent, zodat ik je kan uitnodigen voor de eerstvolgende keer. Je kunt ook een persoonlijk media-advies overwegen. We nemen dan snel en efficiënt jouw belangrijkste vragen en onzekerheden door. De kosten bedragen in dat geval 60 euro per uur.

Kosten en aanmelden

De workshop kost 220 euro, inclusief koffie, thee, lunch en een hand out met de belangrijkste punten. Leden van de NVJ en de Auteursbond krijgen korting tot maar liefst 50 procent. Bezoek de cursuspagina van NVJ Academy voor meer informatie.

Heb je belangstelling? Schrijf je in via de NVJ Academy of stuur een mail naar rineke@rinekevanhouten.nl of bel 06 55792892.

Dit vonden eerdere deelnemers:

“Een volgend mediaoptreden zal ik zelfverzekerder tegemoet treden want ik weet nu waar ik op moet letten”

“De trainer is energiek, heeft veel ervaring en wekt vertrouwen waardoor de sfeer goed is en zij het meeste uit de cursisten weet te halen”