Mediatraining voor schrijvers

Ontdek jouw unieke verhaal

Je boek eindelijk (bijna) af? Je hebt er veel van jezelf ingestopt en straks is het te koop. Je hoopt op veel publiciteit, maar vindt het tegelijkertijd best eng in de openbaarheid te treden.

Niet iedere auteur praat van nature makkelijk over zijn of haar werk. Maar je kunt het leren en er zelfs plezier in krijgen! Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor mijn eendaagse training ‘Ontdek jouw unieke verhaal’, een mediatraining voor schrijvers die ik sinds drie jaar geef in opdracht van de NVJ Academy en de Auteursbond. Of voor een privétraining, helemaal toegespitst op jouw vragen en onzekerheden.

 

 

 

 

 

In deze praktische training leer je hoe je in interviews je boek op een aansprekende manier over het voetlicht kunt brengen, en kunt vertellen over wat jou als schrijver drijft, zonder dat je jezelf anders hoeft voor te doen dan je bent. Je komt te weten hoe interviewers werken, waar ze naar op zoek zijn én dat het niet zo moeilijk is om jouw verhaal daarop te laten aansluiten.

De training is ook bedoeld voor journalisten die een boek schrijven. Zij weten weliswaar hoe te interviewen, maar ontdekken hoe je aan de andere kant van de microfoon je boek het beste tot zijn recht kunt laten komen.

Na deze training:

  • Weet je wat jouw unieke verhaal is en hoe je dat kunt inzetten.
  • Voel je je zekerder en zie je perscontacten vooral als een kans.
  • Kun je beter omgaan met kritische vragen van journalisten en lezers.

Groepstraining

Programma: De eerste helft van de dag bestaat uit een inleiding en praktische oefeningen in het vertellen van jouw verhaal als schrijver. Je leert de essentie van jouw boek pakkend te verwoorden. Na de lunch interview ik enkele deelnemers over hun boek en bespreken we samen het resultaat. Zo ontdek je in een veilige en ontspannen omgeving hoe je goed beslagen ten ijs kunt komen en met plezier over je boek kunt praten.

We gaan daarnaast dieper in op de beperkingen en mogelijkheden van een (live-)radio- en tv-interview, met eventueel audio- en beeldmateriaal van de deelnemers. Tot slot krijg je tips hoe je zelf publiciteit kunt genereren. Er is veel ruimte voor persoonlijke ervaringen en individuele vragen.

Kosten en locatie: 8 oktober 2020 van 10.00 tot 17.00 uur in Amsterdam-Sloterdijk op een locatie die coronaproof is. De workshop kost 220 euro, inclusief koffie, thee, lunch en een hand out met de belangrijkste punten. Let op: ZZP’ers krijgen korting tot maar liefst 50 procent. Je hoeft dus geen lid te zijn van de NVJ om van dit voordeel te profiteren. Bezoek de cursusagenda van de NVJ Academy voor meer informatie en aanmelding.

PRIVetraining

Kies je voor de privétraining? Dan neem ik van tevoren nauwkeurig je vragen en onzekerheden met je door, lees je manuscript en bereid een kort programma voor toegespitst op jouw behoefte. Tijdens de training oefenen we gedurende twee tot drie uur intensief en zul je ontdekken dat ook jij met plezier en vertrouwen kunt vertellen over je boek. Informeer naar mogelijke data en de kosten!

Dit vonden eerdere deelnemers:

“Een volgend mediaoptreden zal ik zelfverzekerder tegemoet treden want ik weet nu waar ik op moet letten”

“De trainer is energiek, heeft veel ervaring en wekt vertrouwen waardoor de sfeer goed is en zij het meeste uit de cursisten weet te halen”

OVER DE TRAINER

Als ervaren journalist én auteur heb ik beide rollen in de vingers. Ik schrijf onder meer voor NRC Handelsblad en De Correspondent. In september 2017 verscheen van mijn hand de biografie Dichter van de droge naald (Arbeiderspers) en in 2013 de bundel De laatste paling (Oostenwind, samen met collega Annemarie Geleijnse).

[illustratie home page: Jenneke ter Horst]